Maf en kritisch muziektheater van Ted Hearne over de landbouw: ‘Er is hier veel platgewalst’

Wereldpremière van Ted Hearne’s muziekheaterstuk ‘Farming’ door het koor The Crossing olv Donald Nally. In een boerenschuur in Pennsylvania, 22 juni 2023.

Peter English

Interview

Componist Ted Hearne De Amerikaanse componist en stadsjongen Ted Hearne schreef een muziektheaterwerk over agricultuur. Topkoor The Crossing zingt ‘Farming’ dinsdag in Haarlem, als openingsconcert van festival The Big Sing.

Componist Ted Hearne oogt een tikkeltje verwilderd, deze juniochtend. Hij heeft weinig geslapen. Het is een dag voor de wereldpremière van het grote muziektheaterwerk Farming dat hij schreef voor het Amerikaanse topkoor The Crossing, op 22 juni bij de boerderij Kings Oaks Farm in landelijk Pennsylvania. Het was de bedoeling dat het een groot outdoor-spektakel zou worden, maar er wordt hevige regen voorspeld. Op stel en sprong moet de hele productie nu naar binnen. „Daar ligt een scenario voor, maar het is wel nogal stressvol,” zegt Hearne (Chicago, 1982) in een videogesprek.

Naast een koor vraagt Farming namelijk om een ensemble van zes musici – twee elektrische gitaren, twee keyboards en twee drumsets – en een flinke batterij elektronica. Het is een grote productie, geregisseerd door Ashley Tata, waar ruim vier jaar voorbereiding in zit. Alles staat opgebouwd in het uitgestrekte boerenlandschap waar Farming over gaat; het landschap dat zo gemangeld is door de kapitalistische productiemachine. Maar het weer is bij uitstek niet maakbaar. Naar binnen dus – net als in Haarlem, waar dinsdag in De Schuur de Europese première van Farming te zien zal zijn, in aanwezigheid van de componist, als openingsvoorstelling van festival The Big Sing (voorheen de Koorbiënnale, zie inzet).

Ted Hearne heeft een verleden als koorknaap. Vocale muziek, meer in het bijzonder maatschappelijk geëngageerd muziektheater, vormt het kloppend hart van zijn oeuvre. Hij treedt ook nog steeds op als vocalist, bijvoorbeeld in het virtuoze en geestige stuk ‘Brownie, you’re doing a heck of a job’ uit zijn oratorium Katrina Ballads, over de onmachtige politieke reactie op de watersnoodramp in New Orleans in 2005. Met dat werk won Hearne in 2009 in Utrecht de Gaudeamusprijs voor veelbelovende componisten . Vorig jaar zat Hearne zelf in de Gaudeamus-jury. Hij komt graag in Nederland, zegt hij: „Het muziekleven staat bij jullie op een heel hoog niveau.”

Hearne componeerde Farming in opdracht van The Crossing, met steun van het Pew Center for Arts and Culture in Philadelphia. Hij werkt al jaren samen met het koor en in zekere zin is Farming de opvolger van Sound from the bench, een indringende cantate over het Amerikaanse rechtssysteem, die in 2018 een finalist was voor de Pulitzerprijs. Het onderwerp is anders, maar het kritische antikapitalistische perspectief is hetzelfde, evenals het stilistische eclecticisme waar Hearne om bekendstaat: een cocktail van schitterende renaissanceharmonieën, folksong, opgefokte funk en explosieve elektronica, gedrenkt in een sardonisch gevoel voor theater.

https://www.youtube.com/watch?v=QWqXlU0x1xE

Kapitalismekritiek

Het libretto van Farming is een dialoog tussen twee onwaarschijnlijke protagonisten: tegenover de brieven van William Penn, die in de zeventiende eeuw de naar hem genoemde kolonie Pennsylvania stichtte, zet Hearne een aantal toespraken waarin Amazon-baas Jeff Bezos zijn commerciële imperialisme uitdraagt. Tussendoor klinken er allerhande hedendaagse reclame-uitingen, zoals citaten die letterlijk uit de Twitter-tijdlijn van bezorgdienst UberEats afkomstig zijn. Het idee komt van Donald Nally, de dirigent van The Crossing, die opgroeide in Pennsylvania. Hearne: „Ik zou zelf niet zo snel hebben bedacht om een stuk over agricultuur te maken. Ik ben opgegroeid in de stad en ik ken de wereld van de boerderij niet uit eerste hand. Donald wel, en voor hem is dit een heel persoonlijk werk. We hebben veel gesproken over het veranderde landschap, de veranderde relatie van mensen tot het landschap. Er is hier in de omgeving veel platgewalst.” Uiteindelijk vond Hearne een ingang tot het onderwerp die hij zelf ‘waarachtig’ noemt, en op basis van de trailer, te zien op YouTube, belooft Farming vintage Hearne te worden: maf, meeslepend en hypermuzikaal. „Waar komt ons eten vandaan? Ik heb veel gehad aan het werk van agrobioloog Sarah Taber , die schrijft over landbouwmanagement en voedsellogistiek. En historicus Susan Sleeper-Smith heeft aangetoond hoe rijk de landbouwpraktijk van de inheemse bevolking hier rond 1700 was . Die rijkdom is verwoest door de Europese kolonisten, letterlijk afgebrand,” zegt Hearne.

In vergelijking met zijn vorige stukSound from the bench is de klankwereld van Farming een stuk elektronischer, zegt Hearne: „Sinds een jaar of tien put ik veel inspiratie uit avant-garde-pop van makers als Sophie of JPEGMafia. De esthetica van tieners die vanuit hun slaapkamer met gratis software muziek maken spreekt me enorm aan: de kapitalismekritiek zit in het genre ingebakken.”

Voor ze naar Haarlem komen gaan Hearne en The Crossing eerst nog de studio in om het werk op te nemen. „Farming moet bestaan als een album, maar níet als een klassiek album. In mijn werk zoek ik altijd al, en steeds meer, de interactie met andere genres. Ik denk er nog over na op welk label het moet verschijnen, maar het zou geweldig zijn als het album ook het publiek bereikt dat normaal naar hyperpop en glitchcore luistert.”

Farming van Ted Hearne door The Crossing o.l.v. Donald Nally, 4/7 De Schuur Haarlem. Info: thebigsing.nl